• +90 312 446 16 14
  • MAIDAN İş ve Yaşam Mrk. Bilkent Kavşağı / Ankara
  • yasarozgok@gmail.com
Profesyonel Destek Almak İçin
Randevu Alabilirsiniz
Randevu Al

SIKÇA SORULANLAR

HPV

  • Human Papilloma Virüsü (HPV) nedir?
    HPV derideki siğillerden sorumlu olan bir mikroptur. Bu mikrobun bazı tipleri genital bölgede yerleşir. HPV erkekte de penis üzerinde ve çevresinde siğiller oluşturur. HPV cinsel yolla bulaşır ve hiç ilişkide bulunmamış kadınlarda görülmez. Bazı HPV tiplerinin oluşturduğu displazilerin ilerleyerek rahim ağzı kanserine kadar gitme olasılığı vardır.

    Batı ülkelerinde cinsel ilişkiye girme yaşının çok daha erken olması nedeni ile HPV ile karşılaşma olasılığı daha yüksektir Serviks displazileri özellikle son yıllarda ülkemizde hızla artmıştır.
    PAP testi rahim ağzı kanserine yol açabilecek hücresel değişikliklerin erken tanısına olanak tanır. PAP smear normal koşullarda yılda bir yapılır.

    Serviks kanseri, kadınlar arasında en yaygın olan ikinci kanser tipidir

    Tedavi edilmeden bırakılırsa, invazif serviks kanseri neredeyse her zaman öldürücüdür. 

    Piyasadaki aşılar , bütün HPV tip 16 ve 18 ile enfeksiyonu önlemekte etkilidir%70 oranında kansere neden olur. Aynı zamanda, genital siğillerin yaklaşık %90’ının sebebi olan HPV tipleri 6 ve 11 ise genital siğillerin % 90 ının nedenidir.

    Gardasil aşısına, HPV tipleri 6, 11, 16, ve 18 ile alakalı olan, dış genital siğillerin (condyloma acuminata), önlenmesi için ruhsat verilmiştir. Erkeklerdeki koruyucu etkisi henüz literatürde bildirilmemiştir. Fakat, erkekleri de kapsayan daha fazla deneme sonucu önümüzdeki birkaç yıl içerisinde beklenmektedir.
  • Düşük ve yüksek riskli HPV tipleri hangileridir?

    Düşük riskli HPV tiplerinin (6, 11, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72 ve 81) kanserle ilişkisi yoktur. Bu nedenle bunlara nonkarsinojenik HPV denir.

    Yüksek riskli HPV tipleri (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 ve 82) rahim ağzı, vajina, vulva, anüs ve penis kanserlerinde saptanmıştır. Bu yüzden bunlar karsinojenik HPV olarak adlandırılmıştır.

    Genital siğillerde en sık saptanan tipler (> %90) HPV 6 ve HPV 11’dir.

  • HPV ne kadar yaygındır?
    Genital HPV çok yaygındır. Cinsel yolla bulaşan en yaygın viral enfeksiyondur.(%75-90)
  • HPV'nin belirtileri nelerdir?
    Nadiren belirti verir.
    Sıklıkla kabarıklıklar olarak hissedilebilir, ama bazıları çok küçük olup fark edilmeyebilir.
    Yeni oluşan siğiller hafif kaşıntı yapabilir, Genellikle acı, kaşıntı, yanma ve benzeri belirtilere sebep olmayabilir.
  • Genital HPV

    Sessiz HPV enfeksiyonu: Çıplak göz muayenesi, sitoloji ve hatta HPV testi ile saptanamayabilir ve sessiz HPV’li kişiler bulaştırıcı değildir. Sürekli prezervatif kullanımının HPV bulaşmasını %70 oranında azalttığı gösterilmiştir.

    Subklinik HPV enfeksiyonu: bu terim alt genital bölgenin çıplak gözle ayırt edilemeyen hücre değişiklikleri için kullanılır. Biyopsi ile teşhis kanıtlanana kadar, klinisiyenler subklinik HPV tanımını kullanmada temkinli olmalılar.

    Klinik HPV: siğiller ve dış genital bölgenin prekanseröz değişiklikleri (vulvanın, perianal bölgenin ve penisin intraepiteliyal neoplazisi) ve rahim ağzı ve diğer alt genital traktüs kanserleri genellikle çıplak gözle görülebilir.

  • HPV'nin en sık klinik bulguları:
    Kondiloma akuminata: Kabarık ve karnabahar şeklindeki siğillere denir. Nedeni çoğunlukla düşük riskli HPV 6 veya 11’dir. Kondiloma akuminata vulvanın ve penisin HPV lezyonlarının en sık rastlananıdır, %65’ni kapsar. Ayrıca vajina ve anüste de rastlanır. Rahim ağzı lezyonlarının sadece %3’ü bu tiptendir.

    Kondiloma planum: yassı olan siğillere yassı siğil veya kondiloma planum denir. HPV 16 veya başka yüksek riskli tipe bağlıdır. Bunlar gerçek prekanseröz lezyon gibi değil de, genital siğil gibi tedavi edilmeli.

    Prekanseröz HPV lezyonları vulvada, perianal ve anal kanal bölgesinde ve peniste görülebilir. Çoğu yassıdır. Kahve renginden koyu griye kadar farklı şekiller alabilir.

    Kanser: HPV rahim ağzı kanserlerinin hemen hemen hepsinden sorumludur, ayrıca vajina kanserlerinin %80’i, penis kanserlerinin %50’si ve anüs kanserlerinin %90’ı HPV’ye bağlıdır. Bu bölgelerin tümünde kanser kendini nodül, erozyon veya ülser, kalınlaşma gibi gösterebilir.
  • Kendiliğinden Geriler mi?
    Çoğu HPV lezyonu konağın bağışıklık sisteminin cevabına bağlı olarak CIN 1 genital siğil geriler. Hatta CIN 2 %40-50 oranında kendiliğinden gerileyebilir. CIN 3 gerçek kanser prekürsoru olarak kabul edilir, yine de kendiliğinden gerileyebilir.

    İmmün sistemin cevabına bağlı olarak HPV’nın vücuttan tamamen temizlenip temizlenmediği veya bulaşıcılığının ve gelecekte hastalık yapma potansiyelinin azaltıldığı kesin olarak bilinmemektedir.
  • Nasıl bulaşır?
    Cinsel ilişki ile ciltten cilde bulaşır.
    Bulaşma için gerçek cinsel birleşme gerekmez.
    Rahim ağzında HPV hastalığı olan kadınlar ile erkek partnerlerin penisi klinik olarak incelendiğinde, yaklaşık %64-70’inde HPV lezyonu saptanmıştır. 
    İlk Cinsel temastan ne kadar süre sonra bulaşır?
    Genital siğil gelişmesi genel olarak 4 hafta ile 8 ay aralığındadır. HPV yıllarca veya on yıllarca sessiz kalabilir. 
    Kimden Bulaştığını bilmek mümkün mü?
    Mümkün olmayabilir.
  • Nasıl Korunurum?
    Prezervatif kullanımının bulaşıcılığı azalttığı ve HPV’ye bağlı hastalığın iyileşmesini hızlandırdığı gösterilmiştir. Virüs sayısının azlığı kişinin bağışıklık sistemine, virüsle baş etmede daha çok şans tanıyabilir.

    Oral seks ile HPV bulaşabilir mi?
    Evet.

    Baş ve boyun skuamöz hücreli kanserlerin 1/4’nde yüksek riskli HPV’ye rastlanmıştır. Bundan dolayı ağız yoluyla geçişin olduğu ve nadiren ciddi sorun yarattığı varsayılmıştır.

    HPV başka hangi yollardan bulaşabilir ?

    HPV cinsel yolla bulaşan bir hastalık olarak kabul edilmektedir, ancak doğum sırasında anneden bebeğe geçebildiği ve kontamine eşyalardan, genel tuvalet, duş gibi hijyenik olmayan ortamlardan da bulaşabildiği bildirilmektedir
  • Kadınlarda Tanı
    Pap Smear. Temel amacı serviks kanseri öncü lezyonlarını yakalamak olan bir tarama testidir. Materyal, patoloji uzmanı tarafından mikroskop altında incelenerek tanı konmaktadır.

    HPV DNA GENOTİPLEMESİ (PCR)

    Biyopsi: Koilositoz, piknotik nukleus, akanthosis, multinükleasyon

    HPV-DNA testi kimlere yapılmalıdır?
  • Bayanlarda

    Aktif cinsel yaşamın başlangıcından sonraki üçüncü yıldan itibaren tarama amaçlı olarak yapılmalı ve her üç yılda bir kez tekrarlanmalıdır (American Cancer Society, 2004).
    Pop-smearde ASC-US/LSIL saptanması sonrasında kolposkopi endikasyonunun belirlenmesinde
    Tedavi sonrasinda HPV pozitifliğinin takibinde kullanılmaktadır.

    HPV DNA testinin (-) prediktif değeri % 99 ise= HPV DNA test sonucunun negatif (-) olması CIN2/CIN3 olasılığını %99 olasılıkla dışlamakta, prekanseröz lezyon mevcudiyetinin değerlendirilmesinde ve kolposkopi endikasyonunun belirlenmesinde hekime çok önemli bilgiler sağlamaktadır. Sonucun negatif bulunması ya da düşük riskli tiplerin tespit edilmiş olması gereksiz pek çok işlem olasılığını ortadan kaldırmaktadır. 

    Pap smear ve HPV-DNA testi negatif (-) İse= 3 yıldan önce Pap smear ve HPV-DNA testinin tekrarlanması gerekli görülmemektedir.

    Pap smear negatif (-) HPV DNA pozitif (+) ise = ACS ve ASCCP?e göre 6 ay sonra Pap smear ve HPV DNA testi tekrar edilmelidir.

    Altı ay sonra yapılan HPV DNA testi tekrarpozitif (+) çıkarsa = ACS ve ASCCP?ye göre Pap smear sonucunun negatif (-) olmasına rağmen HPV-DNA testinin pozitif (+) olması nedeniyle kolposkopiye gidilmelidir.

    Pap smear pozitif (+) ve HPV-DNA pozitif (+) ise =ACS ve ASCCP? ye göre direkt kolposkopi önerilmelidir.

    Aşı uygulaması yapılmış kadınlarda bile servikal kanser tarama programlarının hayat boyu devam ettirilmesi önerilmektedir.

  • Bebeğime bulaşabilir mi?
    Vajinal yolla doğumda bebeğe HPV 6 ve 11 bulaşmasının mümkün olduğu bilinmektedir, ancak seyrektir.

    Siğiller kaybolduğunda, ve özellikle kadında 6 aydan fazla süre ile saptanabilir HPV lezyonu yoksa vajinal doğum sırasında bebeğe bulaşıcılık son derece düşüktür.

    Tedavi olduktan sonra bulaştırıcı olabilir miyim?

    Çoğu kişilerde birkaç tedaviye rağmen dış genital siğillerde tam iyileşme olmaz. Bunun nedeni, çoğu tedavi HPV lezyonlarını tahrip etmekte, ancak çevreleyen normal ciltteki HPV’yi yok edememektedir. Kişinin bağışıklık sistemi cevap veremez ve kalan HPV’yi baskılayamaz ise yeni lezyon oluşabilir.

    HPV enfeksiyonu hikayesi olan bir kişinin bulaştırıcılığı konusunda %100 emin olunamadığından dolayı yeni bir ilişkiye başlarken kişinin dürüst olması gerekir.

    HPV bulaşma riskini azaltmak için ne yapabilirim?

    HPV bulaşma olasılığını yok edebilmek için genital-genital ve oral-genital cinsel temastan tamamen kaçınmak gerekir.
  • TEDAVİ
    Erkeklerde
    Aldara Krem
    Fulgarizasyon
    Bayanlarda
    HPV Aşısı

    Gardasil® HPV 16, 18, 6 ve 11 tiplerine karşı korumakta. Bu aşı 9-26 yaş arasındaki kızlar ve kadınlar için FDA (Food and Drug Administration) onaylıdır, özellikle cinsel hayata başlamadan önce yapıldığında yüksek koruma özelliği vardır.

    Tüm HPV tiplerinin enfeksiyonuna karşı korumaz., rahim ağzı kanserinin %70’i (16, 18) ve dış genital siğillerin %90’ı (6,11) ile ilişkili olan tiplerine karşı korumaktadır. Ancak kişiye daha önceden HPV 16, 18, 6 ve 11 tiplerinden birisi ile bulaşma oldu ise aşının bunlara ve diğer HPV tiplerine karşı koruyuculuğu yoktur veya sınırlıdır. Cinsel geçmişi olan kadınlarda aşının koruması bu yüzden daha düşüktür. Hedef kitle 11 ve 12 yaşındaki kızlardır.

    Cervarix® "Yakalama aşısı" 13-26 yaşındaki kızlar ve kadınlar için uygundur. HPV 16 ve 18’e karşı korur .
  • Nasıl Korunurum?
    Lateks prezervatifler sadece kapladıkları cildi korumaktadır. Partnerin açıkta kalan cildine temas edebilir. Yine de sürekli prezervatif kullanımının HPV bulaşmasını yaklaşık %70 azaltmaktadır. Prezervatifler HPV’ye karşı kısmi, diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara karşı ise tam koruma sağlamaktadır.

    HPV açısından risk taşıyan kadın prezervatiflerin koruyuculuğu her iki partner için de daha yüksek olabilir. Fakat bunlar daha kolay yerinden oynayabilir.

    Spermisid şampuanlar HPV’ye karşı etkileri gösterilememiştir. Afrika’da yapılan son çalışmalar HIV’li partnerle spermisid kullanarak cinsel ilişkide bulunmak HIV bulaşma riskinin arttığını göstermiştir.
  • Diğer Bilgiler
    Cilde temasta veya cinsel ilişki esnasında ciltte sık oluşan küçük çatlaklara, HPV bulaşmaktadır. HPV cilt altında bulunan dokuları, kan veya diğer vücut sıvılarını enfekte etmez.
    Ortalama 1-8 ay sonra ( ama yıllar veya on yıllar da olabilir) virüs çoğalmaya başladığında HPV bulaşmış hücreler anormal büyümeye başlar.

    Çoğu kişide immün cevap üstün gelir ve lezyonlar hiç gelişmez veya gelişirse, kişi fark etmeden, kısa sürede immün cevapla geriler.

    Doğal iyileşme bazılarında çok yavaş olmasına rağmen, çoğu kişide HPV lezyonu immün cevaba bağlı olarak tedavisiz kaybolur. Ancak, yaklaşık %10-20 hastada, tedaviye rağmen, HPV lezyonları kolay kaybolmaz.

    Bir HPV tipine karşı bağışıklık, farklı bir tipe karşı koruma sağlamaz.