Uzun süreli ve şiddetli kanamalara bağlıdır
GENEL DURUM BOZUKLUĞU
Mesane tümörlü hastalar başlangıçta sağlıklı görülür. Fakat şiddetli kanlı idrar sonucu gelişen kansızlık, uykusuz bırakan işemen bozuklukları, tümör infiltrasyonu sonucu üreter ağızlarının tıkanması ve buna bağlı böbrek bozuklukları, ileri evrelerde oluşan kanser yayılmaları nedeni ile genel durumun bozulmasına nadir de olsa rastlanmaktadır.
AĞRI
Erken evrelerde yoktur.İleri evrelerde mesane duvarına yayılma ve sinirlerin tutulmasına bağlı olarak suprapubik bölge ve perinede, ayrıca trigon ve mesane boynu çevresi tümörlerinde idrar yolu boyunca penis ucuna yayılan ağrılar vardır. Tümör üreter orifisini infiltre ederse o taraf böbrekte üreterohidronefroza bağlı ağrı görülür.
SİTOLOJİK İNCELEME
İdrar veya mesane yıkama solüsyonundan alınan örneklerde yapılan sitolojik incelemenin oldukça önemli değeri vardır.
TANI
İntravenöz Pyelografi ( IVP ) : (İlaçlı Böbrek Filmi)
Tümörün görüntüsü, mesanede çoğunlukla düzensiz dolma defekti şeklindedir. Mesane duvarının düzensizliği infiltrasyon (yayılma) belirtisidir. Üreter genişlemesi tümörün üreter orifisi (ağzı)çevresindeki yayılımı gösterir. Böyle bir durumda %92 oranında kas tabakasına yayılım oluşmuştur. IVP ile böbrek foksiyonu, pelvis ve üreterde tümör olup olmadığı saptanır. Ayrıca ileri evrelerde tümörün bulunduğu tarafta üreterohidronefroz(böbrek ve üreterde genişleme gelişir. Bazen de foksiyon kaybı vardır.
SİSTOGRAFİ-(OPAK MADDE İLE MESANENİN DOLDURULARAK GÖRÜNTÜLENMESİ)
%40 oranında mesanede dolma defekti görülür. Aynı zamanda mesane civarındaki düzensizlik ve defektler de mesane tümörünün belirtisidir.
ULTRASONOGRAFİ (USG)
Hem tanı hem de tümörün evrelendirilmesinde ilk baş vurulacak görüntüleme yöntemidir. Suprapubik(karından), transüretral(idrar yolundan girilerek) ve transrektal(makattan) olarak yapılabilir. Çapı 0,5 cm’den büyük tümörleri gösterir.
BİGİSAYARLI TOMOGRAFİ (BT)
Tümörün mesane duvarındaki invazyonu (derinliği), perivezikal (mesane çevresi ve komşu organlara yayılımını, lenf nodu tutumlarını gösterir. Bu bakımdan tümörün evrelendirilmesinde çok değerli bilgiler verir. Evrelendirmede yanılma oranı %15 civarındadır.
NÜKLEER MANYETİK REZONAS (MR)
Evrelendirmede BT kadar değerlidir. Perivezikal (Mesane çevresi) yağ dokusuna infiltrasyonu göstermekte BT’ye üstünlüğü gösterilmiştir.
Kemik sintigrafisi
Kemik ağrısı ve serum ALP (Alkalen fosfataz) yüksekliği olan hastalarda kullanılır.
Mesane kanserinin mesane içindeki yayılım şeması
SİSTOSKOPİ
Mesane kanserinin sistoskopik görünümü
Tümör tanısında en kesin bilgiyi verir. Mesanede tümör şüphesi olan her olguda anestezi altında yapılabilmektedir. Sistoskopi ile mesanede tümörün sayısı, lokalizasyonu(yerleşimi) , papiller yada solid oluşu ile infiltrasyon(Yayılma) durumu ve birlikte bulunan diğer patolojiler görülüp değerlendirilebilirler. Sistoskopi ile mesane değerlendirildikten sonra tümör kaidesinden ve yakın çevrelerden parça alınır. Şüpheli olgularda ise rastgele parçalar alınır.
TEDAVİ
Mesane tümörlerinde tümörün evresi ve davranışı çok farklılık gösterdiğinden yapılacak tedavilerde çok çeşitlilik göstermektedir.
Yüzeysel mesane kanserli hastalar transüretral rezeksiyonu (TUR) takiben selektif intravezikal (Mesane içi) kemoterapi ile tedavi edilebilirler. Başlangıçta düşük grade’li ve küçük tümörü olan düşük riskli hastalar TUR sonrası sadece takibe alınabilirler. Yukarıda bahsedilen yüksek riskli hastalar ise TUR’u takiben intravezikal kemoterapi adayı olarak kabul edilmelidir.
LOKAL İNFİLTRATİF(ADELE TABAKALARINA YAYILMIŞ) MESANE TÜMÖRLERİNDE TEDAVİ
-Parsiyel Sistektomi(Mesane nin tümörlü kısmının açık ameliyatla çıkarılması)
-Kemoterapi
-Radikal sistektomi: Mesane prostat ve veziküla seminalislerin yağ dokusu ile birlikte çıkarılması
YAYILMIŞ MESANE TÜMÖRÜNDE TEDAVİ YAKLAŞIMLARI
1.Organ koruyucu tedavi
– TUR(idrar yolundan optik aletle girilerek tümörün mesaneden çıkarılması
– Parsiyel sistektomi – Mesanenin sağlam bir bölümü ile tümörlü alanın açık ameliyatla çıkarılması)
– Radioterapi(Işın Tedavisi)
– Sistemik Kemoterapi(İlaç tedavisi)
– Kombine Tedaviler(Birlikte uygulanan tedaviler)
2.Radikal küratif cerrahi (rekonstrüktif cerrahi )
Radikal sistoprostatektomi(mesane ve prostatın çevre dokuları ile çıkarılması + üriner diversiyon(bağırsaktan yeni mesane yapılması)
SONUÇ
• TUR: Kas invaziv tümörler için yetersiz bir tedavi olup küçük tümörlü, düşük gradeli ,yüzeyel kas invazyonu olan (evre T2) sistektomiye(mesanenin çıkarılması) medikal olarak uygun olmayan hastalarda TUR uygun olabilir.
• Parsiyel sistektomi: Soliter, evre T1-T3 ,posterior duvar ve kubbede bulunan Cis negatif tümörler için uygun bir yaklaşımdır.Tek başına ya da neoadj.KT ile birlikte olsa bile sık nüks olur.
RT ve KT tek başlarına yetersiz tedaviler olup sık nüks meydana gelir.Ancak yeni KT ajanların geliştirilmesiyle ümit verici sonuçlar alınmaktadır.
• Radikal sistektomi kas invaziv mesane tümörünün altın standart tedavisidir.
SONUÇ OLARAK
*İdrarda kanama
*Sigara
*Boya sanayiinde çalışma
*Aile hikayesi varsa en kısa süre de bir üroloji uzmanı ile görüşünüz.
Kanama geçicide olsa aldanmayınız. Yukardaki bulgulara sahipseniz bunların mutlaka araştırılması gerekir.