• +90 312 446 16 14
  • MAIDAN İş ve Yaşam Mrk. Bilkent Kavşağı / Ankara
  • yasarozgok@gmail.com
Profesyonel Destek Almak İçin
Randevu Alabilirsiniz
Randevu Al

Doktor Özgök İle Sağlıkta İnciler

Prostat Hastalıklarında Tanı ve Tedavi Nasıl Yapılır? (2. Bölüm)

2. İLAÇ TEDAVİSİ:
Büyümüş prostatın rahatsız edici belirtilerini ortadan kaldırmaya yönelik olarak kullanılmaktadır. Ancak devamlı kullanılması gerekmektedir. Zaman içerisinde bazı hastalarda etkisiz kalabilmektedir.

Aşağıdaki ilaçlar kullanılmaktadır.

- Bitkisel ilaçlar
- Alfa-blokerler
- 5 Alfa-redüktaz inhibitörleri (5ARI)
- Muskarinik reseptör antagonistleri (MRA)
- Fosfodiesteraz 5 inhibitörleri (PDE5)
- Bu ilaçların kombinasyonları

Kullanılan bu ilaçlar farklı etki mekanizmalarına sahiptir. Her bir grup ilaç farklı bir yoldan etkisini gösterir ve farklı etki ve yan etkilere sahiptirler.

İyi Huylu Prostat Büyümesi için İlaç Tedavisi

İyi huylu prostat büyümesi tanısı konulan hastalara ilaç tedavisi önerilir. Bu tedavi, belirtiler rahatsız edici düzeyde olduğu ve yaşam kalitesini etkilediği zaman önerilir.
BPH ile ilişkili belirtilerin tedavisinde çeşitli ilaç grupları kullanılır:

Bitkisel ilaçlar
Alfa-blokerler
5 Alfa-redüktaz inhibitörleri (5ARI)
Muskarinik reseptör antagonistleri (MRA)
Fosfodiesteraz 5 inhibitörleri (PDE5)
Bu ilaçların kombinasyonları

Her bir grup ilaç farklı bir yoldan etkisini gösterir ve farklı etki ve yan etkilere sahiptirler.

Bitkisel İlaçlar

Kabak çekirdeği, Saw palmetto, Güney Afrika yıldız otu, Afrika kuş üzümü Çavdar poleni bu gruptaki ilaçlardandır. Etkinlikleri net değildir. Bu tür ilaçlar mutlaka doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

Alfa-reseptör blokerleri

Bu ilaçlar Mesane boynundaki sinirleri etkileyerek prostatın düz kaslarını gevşetir. Bu şekilde mevcut belirtileri ve idrar akışını iyileştirirerek etki eder.

İyi huylu prostat büyümesi olan erkeklere (BPH) en sık önerilen ilaç grubudur.

Genelde kullanılan bu ilaçlar arasında Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin gibi ilaçları sayabiliriz.

Genellikle bu ilaçlar prostatın boyutunu küçültmez veya prostat büyümesini engellemez. Bu ilaçların etkileri 24 saat içinde başlar birkaç haftada pik seviyeye çıkar. Mutlaka doktor kontrolü altında kullanılmalıdır. Tansiyon ilcaları ile dikkatli kullanılmalıdır. Bazen baş dönmelerine mide ağrılarına , spermin geri kaçmasına neden olabilir.
İlacı kesince bu yan etkiler kaybolur.

5 Alfa-redüktaz İnhibitörleri (ARI)

5 alfa-redüktaz inhibitörleri (5ARI) Prostat büyümesini önlediği ve prostat küçülmesine neden olduğundan bahsedilse de bu beklenen küçülme değildir.

Bu ilaçlar özellikle cerrahi riski olan hastalarda üriner retansiyon (İdrarda tıkanıklık) riskini ve cerrahi müdahale gereksinimini azaltabilir. Belirtilerin ortadan kalkması uzun zaman alır. Bu süre bazen 1 yılı bulur. 

Dutasterid ve Finasterid gibi iki tür % ARI bulunur. Sonuçları benzerdir. Etki mekanizması nedeniyle özellikle cinsel sorunları olanlarda cinsel fonksiyonları etkileyebilir. Sertleşme sorunu ortaya çıkarabilir. Bu yan etkiler seyrek görülür. Tedavi kesildikten sonra kaybolur.

Muskarinik Reseptör Antagonistleri (MRA)

Mesanelerinde anormal kasılma olan hastalarda tavsiye edilir. Fakat bunun için hastada nörojen mesane olup olmadığını ekarte etmek gerekir.

Özellikle mesanenin tam boşalamadığı, rezidüel idrar dediğimiz işeme sonrası mesanesinde idrar kalan hastalarda kullanılmaz. Mesane tam olarak boşalamıyorsa ve idrar yapma sonrası mesanede çok fazla idrar kalıyorsa bu ilaçlar genellikle reçete edilmez.

Darifenasin, Tolterodin, Fesoterodin, Oxibutinin, Propiverin, Solifenasin ve Tropisyum klorid gibi ilaçlar bu gruptaki ilaçlardandır.

Yan etkileri:

- ağızda ve gözde kuruluk, 
- kabızlık, idrar yapma güçlüğü, 
- soğuk algınlığı belirtileri, 
- bulanık görme, 
- baş dönmesidir.

Fosfodiesteraz 5 inhibitörleri:

Bu ilaçlar önceleri sertleşme (ED) problemi olan erkeklerde kullanılırken şimdi prostat büyümesi belirtileri olan erkekler de PDE5I ile tedaviden fayda görebilirler. 
Fosfodiesteraz 5 inhibitörleri (PDE5I) erektil disfonksiyonun tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlar ayrıca BPH ile ilişkili belirtileri de iyileştirebilir. PDE5I’nin 3 tipi vardır: 

- Sildenafil 
- Tadalafil 
- Vardenafil

Yan etkileri: 

- PDE5I’ler baş ağrısı, 
- baş dönmesi, 
- hazımsızlık gibi yan etkilere sebep olabilir.

Önemli Nokta: Alfa-blokerlerden doxazosin veya terazosin gibi bazı ilaçlarla kullanılmamalıdır. kalp sorunları olan erkeklerde mutlaka kardioloji konsültasyonu sonucunda bu ilaçlar kullanılmalıdır.

Yine, kontrol edilemeyen tansiyon problemi olan veya böbrek yetmezliği olan erkeklerde doktor kontrolünde kullanılmalı. Mümkünse kullanılmamalıdır.

Bazıları görme kaybı , mavi görme gibi sorunları gibi komplikasyonlara neden olur. Bu durumlarda doktorunuzla görüşmekte fayda vardır.

İlaç Kombinasyonları

Doktorunuz size bir ilaç kombinasyonu önerebilir. En sık kullanılan kombinasyonlar:

Alfa-bloker ile 5ARI
Alfa-bloker ile MRA

Bu tedavilerin amacı: Farklı etkileri olan ilaçları bir araya getirerek maximal etki sağlamaktır. Genelde yan etki sıklığı fazla olduğu için dikkatli kullanılmalıdır. Bu tedavi orta veya şiddetli belirtileri olan erkeklerde önerilir.

Tedavi seçenekleri haftaya devam edecek. Lütfen takip edin.

DETAYLI BİLGİ İÇİN : http://www.yasarozgok.com/…/urolojik-tani-tedavi-anti-aging/
Prof Dr. Yaşar Özgök
ILRSA ve Türkürolap Eğitim ve Araştırma Gurubu Başkanı
Türk Üroloji Yeterlilik Kurulu Genel Sekreteri 
Ortak Üroloji Yeterlilik Kurulu Board Üyesi