Pyeloplasti
LAPAROSKOPİK PYELOPLASTİ
UPJ darlığı nedir, nasıl teşhis edilir?
Böbrek çıkım darlığı(üreteropelvik darlık-UPJ darlığı) denilen durum basit olarak böbrekten idrarı idrar kesesine taşıyan kanalın böbrek bileşkesinde darlık olması ve buna bağlı olarak o böbreğin üretilmiş olan idrarı rahatça boşaltamamasır. Bu durumun olduğu hastalar eğer doktora başvurmamışlarsa veya tanı konulamışsa her hastada değişmek üzere hastada belli bir süre sonra o böbrek nonfonksiyone(işlev görmez) hale gelir. Bu hastalık doğuştan olduğu için daha çok çocukluk çağında çocukta böbreğin tarafına göre böğür ağrısı ve geçirilen idrar yolu ve böbrek enfeksiyonları ile şüphelenilir.
Ultrasonografi ile o böbrekte bu durum tespit edilmesine karşın USG tek başına ameliyat kararı verilmesine yeterli değildir. Bu anlamda hastaya kesin teşhis amacıyla, mutlaka idrarın böbrekten idrar kanalına akışının fonksiyonel olarak değerlendirildiği bir yöntem kullanılmalıdır. Klasik olarak yapılan bu değerlendirmelerden birisi IVP adı verilen intravenöz pyelografi (ilaçlı böbrek filmi) dir. Burada idrarın pelvisten yeteri kadar atılamaması nedeniyle genişlemiş pelvis görülür. IVP’de röntgen ışınlarının gösterdiği opak madde damar içine enjekte edilir ve bu madde böbrekten süzülür. Bu maddenin idrarla atılması sırasında çekilen filmlerle böbrek fonksiyonu, böbrek toplama sistemleri ve mesane değerlendirilir. IVP’de UPJ darlığı gösterilse bile kesin tanıda idrar sökücülü MAG-3 veya DTPA sintigrafi (diüretikli renogram) yapılmalıdır. Hastaya upj darlığı tanısı konulduktan sonra önerilen tedavi yöntemi açık veya laparoskopik uygulanabilen pyeloplasti ameliyatıdır.
Laparoskopik cerrahi çocuk hastalarda da başarıyla uygulanabilmektedir. Bu ameliyat için de hastanın karın cildinden daha önce bahsedilmiş olan 0.5-1cm boylarında 3 tane trokar deliği açılır ve bu deliklerden ameliyat gerçekleştirilir. Ameliyat öncesi hazırlık ve ameliyat sonrası bakım tüm laparoskopik cerrahilerde olduğu gibidir.