Tercihan spinal, bazen genel anestezi ile müdahale bölgesi hissizleştirilir ve ameliyat gerçekleştirilir.
Endoskopik cihazla, teşhis yada tedavi amacıyla, idrar yolundan (üretra) önce mesaneye, oradan da böbrekten gelen kanala (üreter) girilmesi işlemidir. Bu ince ve esnek endoskop ile üreter içerisinde ilerleyerek tıkanıklığa yol açan taşa ulaşılarak taş çıkartılır.
Üreterorenoskopide herhangi bir kesi yapılmaz. Hastaların çoğu aynı gün evlerine dönüp bir gün sonrada normal yaşamalarına dönebilirler. Özellikle alt ve orta üreterdeki taşlarda başarı oranı ( %96 – %100 başarı) yüksektir.
ÜRETERORENOSKOPİ NİÇİN YAPILIR?
Tanısal (teşhis amaçlı): kullanılan radyolojik tetkiklerle tanı konulamayan yukarı idrar yolları (üreter ve böbrek içi kanallar) hastalıklarının ortaya çıkarılması için. Bu işlem sırasında; taş, tümör, darlık, ödem gibi hastalıklarla karşılaşılacağı gibi, belirgin bir hastalık eseri izlenilmeyebilir. Karşılaşılan bazı hastalıklar aynı işlem sırasında tedavi edilebilir, bazıları da ikinci bir ameliyat gerektirebilir.
Taş Tedavisi: Üretere sıkışmış ve başka şekilde tedavi edilemeyen taşlar, üreterorensokopi ile görülür ve taş kırıcı (litotriptör) ile kırılarak veya uygunsa basket kateteri ile bütün olarak alınarak tedavi edilir.
URS NASIL YAPILIR?